Távoli kézfogás: Janet L. Yellen és a kínai konyha

Az amerikai pénzügyminiszter, Janet L. Yellen ezen a héten érkezett Kínába, hogy számos nehéz problémát megoldjon. Azonban nem az ő kereskedelmi politikája vagy az Egyesült Államok és Kína közötti megromlott viszony miatt foglalkozta meg a kínai közvéleményt.

A kínai közönség figyelmét inkább az kötötte le, ahogy Yellen használja az evőpálcikákat. Egy Weibo nevű mikroblogon megjelent hét másodperces videóklip után egy felhasználó írta: “Amikor Yellen használja az evőpálcikákat, nyilvánvaló, hogy ő egy mestere ennek a technikának. Biztosan rendszeresen eszik kínai ételeket.” A híroldalak által közzétett videó alapján kiderült, hogy Yellen ette vacsorára a dél-kínai Guangzhou városban található egy kantoni étteremben.

“Pénzügyminiszter Yellen kantoni ételeket választ és jól használja az evőpálcikákat” – olvasható az állami közvetítő China Central Television egyik címében.

Az amerikai tisztségviselő elsőétkezéséről szóló részletek elárasztották a kínai közösségi média platformokat pénteken, amikor Yellen egy hetes látogatása célja az volt, hogy javítsa az amerikai-kínai kapcsolatokat és kezelje azokat az Amerikai Egyesült Államok számára igazságtalan kínai kereskedelmi gyakorlatokat. Yellen étkezési választásaira vonatkozó hashtagek közel 10 millió megtekintést hoztak a Weibon.

A légies kínai média részéről bizseregni kezdő álláspontja Yellen étkezési választásairól, vagy az evőpálcikák iránti jártasságáról azt mutatja, hogy Peking hogyan próbálja pozitív színben feltüntetni Yellen látogatását, különösen egyre antiamerikaiabb kínai közönség előtt. Ez is rámutat arra, hogy Peking Yellen tánca legjobb reményeként látja az amerikai kereskedelmi kapcsolatok javításában és saját nehéz helyzetben lévő gazdaságának segítésében.

“Az összességében Yellen Kínába látogatása pozitív jelzést küld az két ország gazdasági és kereskedelmi kapcsolatai tekintetében” – foglalta össze a Global Times című állami lap egy csütörtöki vezércikke. Pénteken Yellen találkozott Weizhong Guangdong kormányzójával, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem kíván “elválni” vagy levágni magát a kínai gazdaságtól.

Pénteki külön értekezletén az Amerikai Kereskedelmi Kamara képviselőivel azt mondta, hogy a kínai tisztségviselőknek az amerikai vállalkozásokkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról fog beszélni. Az út előtt Yellen szintén kifejtette, hogy aggodalmait felveti arra vonatkozóan, hogy Kínában a túltermelés a kivitel túltelítettségéhez vezet, különösen az elektromos járművek és más tiszta technológiák terén.

Jó étvágyat zárom cikkem végén érdekességekkel arról, hogy mely éttermeket látogatta Yellen Guangzhouban. Az egyik, ahol étkezett, olyan híres hely, ahol a kínai modernista író, Lu Xun is gyakran megfordult. Különböző hírességek, köztük pénzügyminiszter is váltottak ott pár szót az évek során. A hírek szerint Janet L. Yellen több mint egy tucat ételt fogyasztott, többek között sült libát és sült sertéshúst, garnéla gombócokat, édes savanyú sült húst, valamint tojástortát is a vacsoráján.

“Szerintem, ami megrendelésre került, nagyon reprezentatív volt a kantoni ételekre” – mondta a Tao Tao Ju étterem egyik alkalmazottja a Guangzhou Daily News-nak. A jelentések arról számoltak be, hogy bár az étterem külön szobát rendezett be Yellen számára, a csapata azt kérte, hogy a válaszfalakat elvegyék, hogy együtt étkezhessen az étterem többi vendégével – ezt egy pénzügyminisztériumi tisztségviselő is megerősítette.

A Guangzhou-i Yangcheng Evening News szintén írt Yellen étkezési szenvedélyéről, ideértve egy, tavaly felkeresett yunnani éttermet is, ahol olyan gombákat fogyasztott, amiknek hallucinogén tulajdonságai lehetnek, ha nem megfelelően főzik meg. (Egy gombapaprikás is szerepelt a Tao Tao Ju étlapján.)

“A hivatalos közvélemény csendben változik” – írta Zhang Feng népszerű kommentátor és korábbi újságíró egy WeChat esszéjében. Zhang megjegyezte, hogy Yellen kínai ételekkel való ismeretessége és megbecsülése, amit néhány kommentátor San Franciscoban töltött idejének tulajdonított, emlékeztet arra, ahogyan a kínai média korábban más országok vezetőinek látogatásairól számolt be.

2011-ben, amikor akkori alelnök Joe Biden meglepetésszerűen ellátogatott egy pekingi vendéglőbe, a sztorit szintén részletesen közvetítették: tésztákat, párolt gombócokat és hideg előételeket, mint például aprított uborkát rendelt.

Az évekig romló kapcsolatok, valamint a hivatalos nyilatkozatok és a hivatalos média által az Egyesült Államokat fekáliának ábrázoló borítások hatása jelentőssel volt a kínai közvéleményre. Yellen vacsora választásai alá internetes felhasználók gúnyosan kommentálták a híreket, és arra kérték a média, hogy inkább azzal foglalkozzanak, hogyan tervezik megnehezíteni Kína dolgát.

Vic Chiang és Pei Lin Wu is hozzájárult a jelentéshez Taipeiből.

Gyakori kérdések

Melyik témákra összpontosít az amerikai pénzügyminiszter, Janet L. Yellen Kínába látogatása során?
– Janet L. Yellen látogatásának fő célja az amerikai-kínai kapcsolatok javítása és az amerikai vállalkozásokkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megvitatása volt.

Miért keltett nagy figyelmet Yellen étkezése és az evőpálcikák használata?
– Yellen étkezési választása és az evőpálcikák iránti jártassága nagy érdeklődést keltett a kínai közvéleményben.

Hol étkezett Yellen Guangzhou városban?
– Yellen egy kantoni étteremben, a Tao Tao Ju étteremben vacsorázott.

Hogyan reagált a kínai média Yellen étkezésére?
– A kínai média pozitív színben tüntette fel Yellen látogatását, és megpróbálta népszerűsíteni az amerikai-kínai gazdasági kapcsolatok javítását.

Miért fontosak Yellen éttermi választásai a kínai közönség számára?
– Yellen éttermi választásai és ételrendelése pozitív jelét küldik az amerikai-kínai gazdasági kapcsolatok javulásának és a kínai kultúra és ételek megbecsülésének.

Melyek voltak Yellen étkezéseinek legérdekesebb részletei?
– Yellen több mint egy tucat ételt fogyasztott, köztük garnéla gombócokat, sült libát, sült sertéshúst és tojástortát.

A főbb kifejezések meghatározásai

Kínai közösségi média platformok: Az olyan közösségi média weboldalak és alkalmazások, mint például a Weibo, amelyek a kínai közönséget célozzák meg és Kínában népszerűek.

Kantoni konyha: A kínai konyha egyik legismertebb területe, amely a Kanton (Guangdong) tartományból származik. Jellemző rá a gazdag ízek, a friss összetevők és az evőpálcikák használata.

Hashtagek: Az interneten elterjedt halmazjelek, amelyeket gyakran használnak a közösségi média bejegyzésekben a témák csoportosítására és keresésére.

Uniform Resource Locator (URL): Az internetes tartalmak elérésére használt cím, amely a weboldal vagy forrás helyét határozza meg.

Ajánlott kapcsolódó linkek

link name – Bloombery article

link name – The New York Times article

link name – The Wall Street Journal article

A cikk a következő linken található: https://www.nytimes.com/2021/07/17/world/asia/yellen-china-food.html