Az Egyesült Államok nem fogad el újabb olcsó kínai árut az amerikai vállalkozások és munkavállalók kárára

Az Egyesült Államok nem fogadja el, hogy újabb olcsó kínai áruk árasztják el a globális piacokat és kárt okozzanak mind az amerikai vállalkozásoknak, mind az amerikai munkavállalóknak – jelentette ki Janet L. Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere hétfőn Pekingben, miután befejezte négy napos látogatását az országban.

Megjegyzései azután hangzottak el, hogy Peking beleegyezett a tárgyalásokba annak érdekében, hogy az egyre fokozódó kereskedelmi feszültségek ne árthassanak a Washingtonnal kialakuló enyhülő kapcsolatoknak.

A kínai kormány támogatása a napelemek, elektromos járművek és lítiumion akkumulátorok gyártásának bővítéséhez “növekvő negatív hatásokat okoz a világban” – hasonlóan a kínai acél export okozta áradathoz, amely a 2010-es években “megsemmisítette” az iparágakat szerte a világon – mondta Yellen az amerikai nagykövet hivatalos rezidenciájának kertjéből.

“Egyértelművé tettem, hogy Biden elnök és én nem fogadjuk el ezt a valóságot újra” – mondta Yellen.

Yellen látogatása, amely a kilencedik hónapban zajlott, az a feszült feszültségek utáni kapcsolatok stabilizálására irányuló erőfeszítés része. Várhatóan Antony Blinken külügyminiszter is ellátogat Kínába az év későbbi részében.

Biden elnök és kínai vezető, Csi Csin-ping múlt héten telefonon beszéltek, ahogy mindkét szuperhatalom továbbhaladt a kapcsolatok enyhe helyreállítása felé, amelyet még mindig viták a kereskedelem és a technológia miatt fosztottak meg.

Kínában nagyrészt örömmel fogadták Yellent, akit Pekingben pragmatistaként ismernek, és ellenzi a világ két legnagyobb gazdaságának “leválasztását”.

A kínai állami média lelkes dicsérettel illette Yellent azért, hogy milyen ügyesen használja a pálcikákat az állami éttermekben, amelyek tele vannak kínai konyhával.

Azonban a pozitív hangulatot aláássa az Európában és az Egyesült Államokban aggódással emelkedő olcsó kínai export áradata – főként zöld technológiák, de elektronikai készülékek és acél is -, amely versenytársként akár kiszoríthatja a nemzetközi piaci versenytársakat.

Elemzők attól tartanak, hogy ismét bekövetkezik a “Kína-sokk”, amely az amerikai gyártást kiüresítette a 2000-es években, ha Kína továbbra is pénzt pumpál a gyártásba, hogy élénkítse a lassuló gazdaságot.

“Kína most egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy a világ többi része felszívja ezt az óriási kapacitást” – mondta Yellen. “Amikor a globális piacot mesterségesen olcsó kínai termékek árasztják el, felmerül az amerikai és más külföldi vállalatok életképessége kérdése.”

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok aggodalmai “nem táplálkoznak az ellen-kínai érzésekből”, és más országokkal, beleértve Japánt, Mexikót és a Fülöp-szigeteket, valamint Európát is megosztottak.

Ezt az írást megosztom.

GYIK

1. Miért nem fogadja el az Egyesült Államok, hogy újabb olcsó kínai áruk árasztják el a globális piacokat?
Az Egyesült Államok nem fogadja el, hogy újabb olcsó kínai áruk árasztják el a globális piacokat, mert ez kárt okoz az amerikai vállalkozásoknak és munkavállalóknak.

2. Milyen hatása van a kínai kormány támogatásának a napelemek, elektromos járművek és lítiumion akkumulátorok gyártásának bővítéséhez?
A kínai kormány támogatása a napelemek, elektromos járművek és lítiumion akkumulátorok gyártásának bővítésének negatív hatása növekszik a világban.

3. Milyen hatással volt a kínai acél export a világgazdaságra?
A 2010-es években a kínai acél export áradatának hatása “megsemmisítette” az iparágakat szerte a világon.

4. Ki fogadta el, hogy tárgyalásokba bocsátkozzanak a kereskedelmi feszültségek csökkentése érdekében?
Peking beleegyezett a tárgyalásokba annak érdekében, hogy csökkenthessék a kereskedelmi feszültségeket a Washingtonnal.

5. Mikor fogadott telefonon Joe Biden amerikai elnök és Csi Csin-ping kínai vezető?
Joe Biden amerikai elnök és Csi Csin-ping kínai vezető múlt héten telefonon beszéltek.

6. Mi a “Kína-sokk” és miért tartanak attól, hogy bekövetkezik újra?
A “Kína-sokk” az amerikai gyártást kiüresítette a 2000-es években a túl olcsó kínai termékek árasztása miatt. Attól tartanak, hogy ez újra bekövetkezik, ha Kína továbbra is pénzt pumpál a gyártásba.

7. Milyen aggodalmak vannak az Egyesült Államokon kívül más országokban is?
Az Egyesült Államokon kívül más országok, például Japán, Mexikó és a Fülöp-szigetek, valamint Európa is aggodalmakat fejeztek ki a kínai áruáradat miatt.

Kulcs fogalmak:
– Olcsó kínai áruk: A Kínából származó alacsony árú termékek.
– Globális piacok: A világpiacok, ahol a termékek és szolgáltatások világszerte kereskednek.
– Kereskedelmi feszültségek: Konfliktusok és viták a kereskedelem területén.
– Napelemek: Az elektromos energiát a napenergia felhasználásával előállító eszközök.
– Elektromos járművek: Az elektromos energia hajtotta járművek, például elektromos autók.
– Lítiumion akkumulátorok: A leggyakrabban használt töltőanyagok az elektronikai eszközökben és elektromos járművekben.

Kapcsolódó linkek:
Kína Wikipédián
Janet L. Yellen az Yahoo Finance oldalán