Meglepő ízek és frissítő változások – Új irányok a manhattani kínai éttermekben

A Sky Pavilion étterem a híres New York-i Hell’s Kitchen negyedben található, a 325. W. 42nd Streeten, az Eighth és Ninth avenues átellenében. Ez az étterem leginkább híres a kínai Szecsuan konyhájáról és az elbűvölő ételekről, amiket kínál. Különlegességük, hogy olyan hozzávalókat is felhasználnak, mint a disznóagy és a marhabél, amiket gyakran mellőznek a kínai étlapokon itt az Egyesült Államokban.

Az étterem a közelben nyitott meg, vezetőja pedig Wang Zhong Qing séf, aki mintegy 20 évvel ezelőtt érkezett az Egyesült Államokba. Azelőtt a Szecsuan fővárosában járt főzőiskolába, ahol sok Szecsuan mesterszakács irányítása alatt képezte magát. Wang 2008 körül nyitotta meg első manhattani éttermét, az Élet Szecsuanban-t, amely később kiváló kritikákat kapott a New York Times-tól, majd a járvány idején bezárt. (Emellett tulajdonosa volt a Szecsuan Manor-nek is).

A Sky Pavilion marad a cselekmény közelében, amelyet Wang Zhong Qing séf irányít. Az új helyszínével a Sky Pavilion vendégei maguktól az étteremben élvezhetik a híres kínai ételeket, amelyeket az alkalmazottak magas művészettel tálalnak. Az étterem egyszerű, négyzet alakú és világosan megvilágított, de az ételek maguk gyakran művészi módon vannak elkészítve, néha fából vagy kerámiából készült tálcákon találhatók, amiken faragott zöldségek vagy művirágok vannak.

Az étteremben található öt lenyűgöző étel, aminek a baráti társaságommal nagyon élveztük két izgalmas látogatásunk alkalmával. Ezek többnyire olyan adagokban kerültek szervírozásra, amelyek négy vagy annál több embernek is elég.

1. Zöldpaprika és tartósított tojás: Ez a híres étek, melyet száz éves tojásnak is szokás nevezni, egy Hunanban talált véletlenül kialakult étel. A tojásokat hóval borított hamurba helyezték, így fekete, áttetsző húsuk és zöldes, különleges ízük lett. Igazán meglepő színű és ízű étel, amit friss, zöld chilivel szoktak tálalni.

2. Szecsuan-style sertésbél: Ezt az ételt egy edényben tálalják, ami egy világos piros chilivel, chilis olajjal, Szecsuan borsokkal, újhagymával és szezámmaggal teli. Mintha végtelenségig lehetne enni mindez kevés húst, aminek az íze szokatlanul lágy, mivel a fűszerek már betettek rajta a sütés során.

3. Párolt egész hal darált sertéssel: Ez a tál egy egész pisztrángból áll, megőrzött sertéshússal, amibe fokhagymás metélőhagymát, savanyúságokkal és vegyes zöldségeket kevernek. Ez a különleges kombináció egy sokak által ismert Szecsuanos technikával készül, és minden falat mennyei és lágy, a savanyúságok használatával érkezik.

4. Tofu puding kő edényben: Nincs olyan friss, mint a kézműves selymes tofu. Itt egy olyan tálban került tálalásra, amely chili olajjal, újhagymával, savanyúságokkal és pirított szójababbal van meghintve a kész étel tetején. És ebből a végtelennek tűnő edényből lehet meríteni, még mindig puha tofu van az edény alján.

5. Zigong stílusú fűszeres nyúl: Azt mondják, hogy a szolgáló alatt égő gyertya a parázsló tányér alatt van, amely tartalmaz egy adag fűszeres nyulat.

Egy Sky Pavilion étterem elhelyezkedik a híres New York-i Hell’s Kitchen negyedben, az Eighth és Ninth avenues átellenében, a 325. W. 42nd Streeten. Az étterem specialitása a kínai Szecsuan konyhája és az elbűvölő ételek, amelyeket kínál. A Szecsuan konyhája híres, mert olyan összetevőket is használ, mint a disznóagy és a marhabél, amelyek itt az Egyesült Államokban gyakran nem találhatók meg a kínai étlapokon.

Az étterem közel a megnyitásra került, és vezetője Wang Zhong Qing séf, aki mintegy 20 évvel ezelőtt érkezett az Egyesült Államokba. Ezelőtt a Szecsuan fővárosában járt főzőiskolába, ahol számos Szecsuan mesterszakács irányításával képezte magát. Wang 2008 körül nyitotta meg első manhattani éttermét, az Élet Szecsuanban-t, amely pozitív kritikákat kapott a New York Times-tól, majd a járvány idején bezárt. (Emellett tulajdonosa volt a Szecsuan Manor-nek is).

A Sky Pavilion az új helyén folytatja tevékenységét, amelyet Wang Zhong Qing séf vezet. Az étteremben az alkalmazottak a híres kínai ételeket magas művészettel tálalják az étteremben. Az étterem egyszerű, négyzet alakú és jól megvilágított, de az ételek maguk gyakran művészi módon vannak elkészítve. Néha fából vagy kerámiából készült tálcákon helyezik el őket, amelyeken faragott zöldségek vagy művirágok találhatók.

Az étteremben öt lenyűgöző étel található, amelyeket barátaimmal nagyon élveztem két izgalmas látogatás alkalmával. Ezek az adagok általában négy vagy több ember számára is elegendőek.

1. Zöldpaprika és tartósított tojás: Ez a híres étel, amelyet száz éves tojásnak is neveznek, véletlenül alakult ki Hunanban. A tojásokat hóval borított tésztába helyezik, aminek eredményeként fekete, áttetsző húsuk és zöldes, különleges ízük lesz. Ez az étel meglepő színű és ízű, friss, zöld chilivel szokták tálalni.

2. Szecsuan-stílusú sertésbél: Ez az étel egy edényben kerül tálalásra, amely világos piros paprikával, chilis olajjal, Szecsuan borsokkal, újhagymával és szezámmaggal van teli. Mintha végtelenségig lehetne enni ezt a kevés húst, amelynek az íze szokatlanul lágy, mivel a fűszerek már belekerültek a sütés során.

3. Párolt egész hal darált sertéssel: Ez az étel egy egész pisztrángból áll, megőrzött sertéshússal, fokhagymás metélőhagymával, savanyúságokkal és vegyes zöldségekkel. Ez a különleges kombináció a Szecsuanos technika szerint készül, és minden falat mennyei és lágy.

4. Tofu puding kőedényben: Nincs olyan friss, mint a kézműves selymes tofu. Ezt az ételt egy olyan tálban tálalják, amely chili olajjal, újhagymával, savanyúságokkal és pirított szójababbal van meghintve a kész étel tetején. És ebből a végtelennek tűnő edényből lehet meríteni, még mindig puha tofu van az edény alján.

5. Zigong-stílusú fűszeres nyúl: Azt mondják, hogy a szolgáló alatt égő gyertya a parázsló tányér alatt található, amely tartalmaz egy adag fűszeres nyulat.

Fontos kifejezések és szakkifejezések:
– Hell’s Kitchen: A közismert neve a New York-i Manhattan kerületének nyugati részén elhelyezkedő környéknek.
– Szecsuan konyhája: Egy kínai regionális konyha, amely Szecsuan tartományban található Kína délkeleti részén.
– Élet Szecsuanban: Wang Zhong Qing séf másik étterme New Yorkban.
– New York Times: Az Egyesült Államokban kiadott napilap és hírportál.
– Hunan: Kína délnyugati részén található tartomány.
– Százéves tojás: Különleges kínai étel, amelyet hóval borított tésztába helyezett tojásból készítenek.
– Szecsuan-stílusú sertésbél: Egy étel, amelyben sertéshúst töltődik chilis olajjal, Szecsuan borsokkal és más fűszerekkel.
– Pisztráng: Egy édesvízi hal.
– Zigong-stílusú fűszeres nyúl: Egy étel, ami hagyományos Zigong fűszerezési technikával készült fűszeres nyúlhúst tartalmaz.

Kapcsolódó linkek:
Skypavilionnyc.com
New York Times