A “Lucky Box” – Experiencing the Delights of Chinese Dim Sum

After an enjoyable New Year’s celebration, our Japanese-speaking staff were looking forward to some well-deserved relaxation. However, our reporter Ahiruneko recently received an interesting request from a reader. They asked him to review a “lucky box” from a famous Chinese dim sum restaurant in Yokohama’s Chinatown. Intrigued, Ahiruneko wasted no time in placing an order.

The restaurant in question was Daichin Kitchen, an online outlet for the renowned Daichinro restaurant established in 1947. Located near the prominent Zenrinmon Gate in Chinatown, they offer a wide variety of dim sum, including their popular line of Chinese-style steamed buns called chukaman.

When the package arrived, Ahiruneko was astonished by the sheer volume of food it contained. With each item he unpacked – the chukaman, gyoza, shumai, and more – his anticipation grew. It felt as if he had purchased an entire freezer’s worth of Chinese food in one go.

Among the highlights were salt-flavored nikuman, soy sauce-flavored butaman, and various other savory steamed buns. The ma lai go (Chinese-style steamed sponge cake) and anman (steamed bun with anko filling) were particularly tempting. Despite it not being the traditional season for azuki butter mooncakes, Ahiruneko couldn’t resist trying one.

He also sorted through the packs of gyoza, discovering boiled, shrimp-steamed, and shark fin steamed varieties, along with shrimp shumai topped with crab eggs. To sweeten the deal, the lucky box also included Daichinro’s popular mango pudding.

In total, the lucky box contained 18 items, offering a satisfying mix of flavors. Ahiruneko’s only concern was whether everything would fit in his freezer. After some rearranging, he managed to make it all fit, although it was a close call.

The reporter wasted no time in sampling the goods. He heated up a steamed bun in the microwave and found it to be deliciously fluffy, with a pleasant crunch from the cabbage and onions. The gyoza and shumai were equally enjoyable, especially the juicy shrimp shumai with crab egg topping.

By indulging in these delightful dishes, Ahiruneko felt transported to Chinatown. Despite the abundance of steamed buns, he was satisfied with the overall value of the lucky box. It left him wondering what exactly made these factory seconds defective when they tasted so good.

If you find yourself craving nikuman but are unable to visit Yokohama, there is a specialty shop in Tokyo’s Chinatown that might be more accessible. They can provide a satisfying dim sum experience, even without the lucky box.

Reference: Daichin Kitchen

Az NDK. bemutat egy cikket, amelyben van egy izgalmas fogós kérdés egy japán szakácsról. A mecénások szeretnék, ha az újságíró “szerencsés” dobozt áttekintene egy híres kínai dim sum étteremböl a chinatownban. Ahiruneko alig várt a rendelésére.

A kiválasztott étterem Daichin Kitchen, amely online üzlet a 1947-ben alapított Daichinro étterem számára. A chinatownközelében található a kitűnő Zenrinmon Gate mellett is széles választékkal kínál dim sum-ot, beleértve népszerű kínai gőzölt galuskájukat, amelyet chukamannak hívnak.

Amikor megérkezett a rendelés hát meglepett Ahirunekot annyi ételeket tartalmazott. Minden egyes szalagcím, gyoza, shumai, és hogy csak egy-kettőt emeljünk ki – nőtt az izgalma. Úgy érezte, mintha egyetlen alkalommal egész fagyasztó értékének megfelelő kínai ételt vásárolt volna.

A kiemelkedőek között volt a sóízesítésű nikuman, azutkaliás butaman és különféle egyéb sós gőzös burok. Különösen csábító volt a ma lai go (kínai stílusú gőzölt piskótatorta) és az anman (anko töltésű gőzölt burok). Ahiruneko nem tudott ellenállni a kazuki-vajas holdkenyér hagyományos szezonjának, és megkóstolta az egyiket.

Kibontotta a gyoza csomagokat is és felfedezte a forralt, rák-gőzölt és cápaporos gőzös változatokat. Igazi különlegesség volt a rákkal tálalt garnélás shumai. Az ajándékba kapott mango pudingjukkal édesítve méginkább édesebbé tette az ajándékot.

összességben a doboz 18 elemet tartalmazott, és megfelelő keveréket nyújtott az ízek terén. Ahirunekó egyetlen problémája az volt, hogy minden belefér-e a fagyasztójába. Némi átcsoportosítás után sikerült bevinnie mindet, bár ijesztően közel volt.

Az újságíró nem habozott, és azonnal beleharapott az ételekbe. Megmelegítette a gőzölt perecet a mikrohullámú sütőben, és ízletesen finom lett, kellemes ropogással a káposztától és a hagymától. A gyoza és a shumai is egyaránt élvezetesnek bizonyult, különösen a húsos garnélás shumainak ráktojásos tetejével.

Ezekkel a finom ételekkel Ahirunekónak az volt a benyomása, hogy átültetik Chinatownba. Még a bőséges gőzölt burokkal is elégedett volt. Azon tűnődött, hogy miért is voltak ezek a szekundáris termékek hibásak, amikor ilyen finomak voltak.

Ha nikuman cravings-be esel, de nem tudsz eljutni Yokohamaba, van egy szakbolt Tokió chinatownjában, ami könnyebben elérhető. Kielégítő dim sum élményt tudnak nyújtani anélkül is, hogy rendelnél egy szerencsés dobozt.

Hivatkozás: Daichin Kitchen