Az ízelítő Budapest kínai negyedeinek legjobb éttermeiből

A kínai negyedek az ország minden táján megfenyegetve érzik vibrálásukat és kulturális jelentőségüket. Az egyik kulcsfontosságú módja annak, hogy megvédjük őket, az a helyi vállalkozások fellendítése.

Azért, hogy kiemeljük Torontó kínai negyedében található legjobb éttermeket, megkértük a legjobb séfeket, mint például Susur Lee és Shu Zhang, hogy osszák meg ajánlásaikat.

House of Gourmet – Katy Chan, a Cafe Neon, Bar Neon és Blue Collar Bakery séfjének és egyik tulajdonosának választása

Az előkelő hely a House of Gourmet kiemelkedik a kínai konyha sokféle választékával, kielégítve minden ízlést és vágyakat. Büszkélkedhetnek több mint 800 tételeből álló étellapjukkal, hagyományos kanton és szecsuáni specialitásokkal. Az éttermet 2005 óta a Chen család vezeti. “A kínai stílusú vendéglőbe a kuzinom hívott el először” – mondja Chan. “Számomra ez a komfortkaja.” Tippünk: “Rendeljük a fiatal borsóleveleket fokhagyma szósszal, a csirkezúzával és fekete gombával készült rizstartával és a marharántott tészta levesét bab és feketebab szósszal – nekem a nagyobb tészták ízlenek” – mondja Chan. És a nyugtatáshoz? – “Vörös bab és kókusztej”.

Swatow – Craig Wong, a Patois és JunePlum séfjének és tulajdonosának választása

A Swatow pörgős étkezési élményt nyújt gyors kiszolgálással és bőséges adagokkal. Későn nyitva tart, így ideális hely a szórakozás utáni étkezéshez, klasszikus kínai ételeket kínálva, mint a citromos csirke vagy az édes-savanyú sertés. “Biztosan kóstold meg az asztalon elérhető chiliolajat is” – mondja a séf, Craig Wong. Annak ellenére, hogy szerény környezettel büszkélkedhet, a helyiek szeretik, amiért kiszámítható minőséget és barátságos szolgáltatást nyújt. Kanton nyelvet beszélő vendégek titkos étlap tételeket kóstolhatnak meg, és a konyha specialitásai közé tartoznak a tengeri ételek és serpenyőben sütött ételek. Tippünk: “A kedvencem a marha és zöldség chow mein” – mondja Wong, és egy másik kedvence a off-menu shui gow (vízipogácsa). “A panírozott pogácsák és rák wontonok közül kiemelkedik”.

Banh Mi Nguyen Huong – Shu Zhang, a Bar Koukla séfjének választása

“Véleményem szerint ez a legjobb banh mi a városban” – mondja Zhang. “Ráadásul nagy használatot ér a pénzért”. Nehéz lenne más helyen ilyen jó ár-érték arányt találni, mint a világhírű Chinatown étterem, amely a 80-as évek óta több száz szendvicset készít naponta, négy és hat dollár közötti árakon. A szendvicsek mellett a vendéglátóhely friss rizspapírgolyókat és válogatott vietnami édességeket is kínál. 2011-ben a tulajdonos fiai megnyitották az elképesztően népszerű Banh Mi Boys éttermet, amely először kombinálta a hagyományos és kortárs Banh Mi stílusokat. Tippünk: “Mindig rendeljük a válogatott hideg hússal készült szendvicset plusz savanyúsággal” – mondja Zhang. “Rendelhető vietnámi sonka és hideg ételek is”.

Rol San – Colin Li, a Hong Shing tulajdonosának választása

A séf, Colin Li, “az egyik legjobb dim sum helyeként a Chinatownban” dicséri. Ekkora elismerésre nem meglepő, hogy a Rol San 1994 óta sztárrá vált, és megelégedést nyújtott a finom kínai ételek iránt vágyóknak. A Rol San híres egész napos dim sum menüje korán reggelig rendelhető, így bármikor élvezhetünk egy ízletes étkezést, ha megkívánjuk. A Rol San bizonyítja, hogy nem kell feltűnőnek lenned. Mindig zsúfolásig van tele, főleg hétvégén, tehát számíts várakozásra. Frissen elkészített ételeik között szerepelnek a kedvenc házi készítésű taro kosarak és sült tejlepények. Kiemeled, hogy a frissen készített dim sum-ért garantált friss élményben lehet részed. Tippünk: Colin Li azt mondja, hogy minden dim sum-ról szól, retikva torta, har gow, yeung chow sült rizs és rák rizs tekercsek – minden étel legfinomabb, mint az előző.

Taste of China – Susur Lee, a Lee Restaurant tulajdonosának és séfjének választása

Susur Lee állandó kedvelője a Chinatownban található Taste of China étteremnek. Az itt kapható finom kanton étel és a friss tengeri ételek iránti vágya vonzza be az éjszakai étkezőket. A friss tengeri ételeket magukba foglaló ételek, mint például a sült tintahal fokhagyma borssal vagy a pekingi szószba pácolt párolt kacsát, mindig lenyűgözőek. A Taste of China tulajdonosának, Ping Chamnak gyökeresek vannak Kína guangdongi tartományában. Az ínyenc tengeri élelmiszerek kedvelőinek érdemes megkérdezni, hogy van-e a menün kívüli speciális tengeri étel – mondja a séf Nick Liu a DaiLo-ból. “Fogyasztottam élő részeg garnélarákot, xo-t, penészt és nyers geoduckot”.

A kínai negyedek védelmének egyik kulcsfontosságú módja az, hogy támogatjuk a helyi vállalkozásokat. Ez a cikk bemutat néhány kiemelkedő éttermet Torontó kínai negyedében és az ajánlásaikat.

House of Gourmet: A House of Gourmet kínálja a kínai konyha számos választékát, köztük hagyományos kanton és szecsuáni specialitásokat. A Chen család vezeti az éttermet, és a fiatal borsólevelek, a csirkezúzával és fekete gombával készült rizstészta, valamint a marharántott tészta leves bab és feketebab szósszal ajánlottak.

Swatow: A Swatow gyors étkezési élményt nyújt bőséges adagokkal. Kínál citromos csirkét és édes-savanyú sertést is. Ajánlott megkóstolni az asztalon elérhető chiliolajat. A kanton nyelvet beszélő vendégek titkos étlap tételeit is megkóstolhatják.

Banh Mi Nguyen Huong: A Banh Mi Nguyen Huongban állítólag a legjobb banh mi szendvicseket találhatod meg Toronto Chinatownjában. Szendvicseken túl friss rizspapírgolyókat és válogatott vietnami édességeket is kínálnak. Ajánlott megrendelni a válogatott hideg hússal készült szendvicset plusz savanyúsággal.

Rol San: A Rol San a Chinatown egyik legjobb dim sum helyeként ismert. Az egész napos dim sum menüjüket korán reggeltől rendelheted. A hely mindig zsúfolt, főleg hétvégén. Kiemelt ételeik közé tartoznak a taro kosarak és a sült tejlepények.

Taste of China: A Taste of China étteremben finom kanton étel és friss tengeri ételek kaphatók. Ajánlottak a sült tintahal fokhagyma borssal és a pekingi szószba pácolt párolt kacsa. Érdemes megkérdezni a tulajdonostól, hogy vannak-e menün kívüli speciális tengeri ételek.

Változatosság kedvéért a cikk egy Toronto Chinatown legjobb kínai éttermeiről szól.

Key terms and jargon:
– Kínai negyedek: chinatown
– Éttermek: restaurants
– Séfek: chefs
– Kielégít minden ízlést és vágyat: satisfies every taste and craving
– Étellap: menu
– Készült rizstartál: rice dishes
– Kínál: offers
– Kiszolgálás: service
– Helyiek szeretik: loved by locals
– Tengeri ételek: seafood
– Serpenyőben sütött ételek: pan-fried dishes
– Válogatott vietnami édességek: assorted Vietnamese desserts
– Ár-érték arány: value for money
– Szendvicset készít: makes sandwiches
– Menün kívüli speciális tengeri ételek: off-menu special seafood dishes
– Dim sum: small bite-sized dishes
– Egész napos dim sum: all-day dim sum
– Hé gow: shrimp dumpling
– Cukkini torta: turnip cake
– Taro kosarak: taro baskets
– Sült tejlepények: deep-fried milk rolls
– Éjszakai étkezők: late-night diners
– Pecheni szószba pácolt párolt kacsa: steamed duck marinated in Peking sauce

Related link:
www.blogto.com – étel és ital