Momofuku Mellőzni fogja a “Chile Crunch” védjegy védését

Momofuku, a David Chang élelmiszeripari nagyvállalkozó által alapított élelmiszer- és étteremmárka bejelentése szerint nem védi tovább a “chile crunch” névre vonatkozó védjegyét, miután felháborodást váltott ki, hogy célszemélyeknek küldött felszólító leveleket más vállalkozásokhoz, amelyek használták ezt a kifejezést. A Momofuku 2020-ban kezdte el értékesíteni Chili Crunch termékét, amely ropogós, fűszeres olajat jelent szárított paprikával és más összetevőkkel, mint például szezám- és fokhagymamagok. Ez a kínai “chili crisp” fűszeres szósz és más hasonló termékek átdolgozása. Különböző változatok a chili crisp és más forró szószok népszerűséget szereztek az Egyesült Államokban az utóbbi években.

A Momofuku a “chile crunch” név védjegyét 2023-ban vásárolta meg a Chile Colonialtól. Bár a Momofukunak védjegye van a “chile crunch” névre, “e” betűvel írva, ugyanakkor azt is állítja, hogy “common law” jogai vannak a “chili crunch” című termékre is, “i” betűvel írva, és hasonló védjegy státust igényelt az Amerikai Szabadalmi Hivataltól az ez iránti helyesírásra, amely még mindig folyamatban van.

A vállalatnak hét felszólító levelet kellett küldenie cégeknek, amelyek Chili Crunch vagy Chile Crunch néven hirdették terméküket. A legtöbb cégre, amely kapta a levelet, kis márkák alapítója volt, akik ázsiai-amerikaiak voltak. Néhány vállalat közösségi médián keresztül panaszkodott, hogy az intézkedés igazságtalan, különösen mivel a legtöbb márkát David Chang és a Momofuku ismeri az ázsiai-amerikai és a csendes-óceáni területeken élő közösségekben.

Az interneten elterjedt a panaszuk, amely vita kezdetét vonta maga után, hogy a Momofuku – vagy bárki más – tulajdonában lehet-e a generikusnak hangzó “chile” vagy “chilli crunch” védjegy.

Először a Momofuku kitartott intézkedése mellett. Egy állásfoglalásban azt mondta, hogy köteles védeni védjegyét, különben nagyobb vállalatnak veszíthetné azt, amely megpróbálná lemásolni a terméküket. Azonban péntekre a vállalat az álláspontját megváltoztatta, és közölte, hogy nem fogja védjegyét érvényesíteni a jövőben.

“Az elmúlt héten meghallgattuk közösségünk visszajelzéseit, és most már belátjuk, hogy a ‘chili crunch’ kifejezés számos szélesebb jelentéssel bír” – áll az e-mailben részükről kiküldött közleményben. “Ez a helyzet fájdalmas megosztottságot eredményezett a Momofuku, az ázsiai-amerikai közösség, amelyen annyira fontos a számunkra, valamint más cégek között, amelyek osztoznak ugyanazon a bolti polcon.”

Michelle Tew, a maláj élelmiszermárka Homiah tulajdonosa kiállt az interneten, miután március 18-án kapott egy felszólító levelet a Momofukutól, amely szerint 90 napja van arra, hogy ne árulja tovább Sambal Chili Crunch termékeit. Tew állítása szerint a Momofuku döntése pozitív lépés, de reméli, hogy a vállalat többet tesz az ázsiai-amerikai és a csendes-óceáni közösség iránti elkötelezettségének bemutatásáért.

“Igazán hálás vagyok ennek a közösségnek, ami hangosan kiállt az ügy mellett, és támogatja az ilyen kisvállalkozásokat, mint az enyém” – mondta a nyilatkozatban.

Momofuku, a David Chang által alapított élelmiszer- és étteremmárka bejelentette, hogy nem védi tovább a “chile crunch” névre vonatkozó védjegyét. A Momofuku 2020-ban kezdte árulni a Chili Crunch termékét, amely ropogós, fűszeres olajat jelent szárított paprikával és más összetevőkkel. A Momofuku hét felszólító levelet küldött azoknak a cégeknek, amelyek Chili Crunch vagy Chile Crunch néven forgalmazták terméküket. Ezt követően felháborodás és vita kezdődött arról, hogy jogos-e, hogy a Momofuku védjegyet szerezzen egy generikusnak hangzó kifejezésre.

A Momofuku eredetileg kitartott az intézkedése mellett, azonban most közölték, hogy nem fogják érvényesíteni a védjegyet a jövőben. A vállalat elismerte, hogy a “chili crunch” kifejezés több jelentéssel is bír, és hogy az ügy fájdalmas megosztottságot eredményezett az ázsiai-amerikai közösségben, valamint más cégek között, amelyek hasonló termékeket árulnak.

Egy malajziai élelmiszermárka tulajdonosa, Michelle Tew, pozitív lépésnek tartja a Momofuku döntését, de reméli, hogy a vállalat többet fog tenni az ázsiai-amerikai közösség iránti elkötelezettségének bemutatásáért.

Jellemző kifejezések és szakkifejezések:

– Momofuku: a David Chang által alapított élelmiszer- és étteremmárka.
– Chile crunch: a Momofuku által forgalmazott fűszeres olaj, amely ropogós textúrával rendelkezik.
– Védjegy: olyan szimbólum vagy név, amelyet egy vállalat használ a termékei vagy szolgáltatásai megkülönböztetésére másokétól.
– Common law jog: jogelv, amely szerint a védjegy jogszabályok által nem védett nevet vagy szimbólumot használhat az, aki azt először kezdte használni.
– Amerikai Szabadalmi Hivatal: szövetségi ügynökség az Egyesült Államokban, amely felelős a szabadalmak és védjegyek regisztrációjáért és védelméért.

Kapcsolódó linkek:

Momofuku: A Momofuku hivatalos weboldala.
United States Patent and Trademark Office (USPTO): Az Amerikai Szabadalmi Hivatal (USPTO) hivatalos weboldala.