Az ázsiai éttermek túlkínálata drámai hatása a vancouveri étteremiparra

Metro Vancouver hosszú ideje robusztus ázsiai populációjának és az Észak-Amerikai ázsiai-kapcsolatok célállomásának számít, így az itt található, autentikus ázsiai ételekkel – különösen az izgalmas kínai konyhájukkal – rendelkező éttermek mind a helyiek, mind a turisták kedvelt úticéljai voltak.

Azonban egy helyi iparági szervezet szerint, a kínai éttermek kínálata meghaladja a keresletet a régióban, és ez számos étterem bezárását vagy végelszámolását eredményezte.

“Azt becsüljük, hogy Metro Vancouver-ben a kínai éttermek száma 20 százalékkal több, mint a vevők száma. A piac túltelített lett” – mondta William Tse, a BC Ázsiai Étteremkávé Ház Tulajdonosok Egyesületének igazgatója.

Az egyesület több mint 120 taggal rendelkezik, akik közül a többség kínai éttermek tulajdonosai az egész tartományban.

Tse szerint jelenleg legalább 10 étterem tulajdonosa kéri az egyesület segítségét, hogy segítsen megtalálni a vevőket az üzletük átvételére, és néhányan alacsonyabb bérleti díjú új helyszín után is folyamodtak a szervezethez. Sokan már bezárták vagy eladták üzleteiket.

“Elmondták nekünk, hogy havonta veszteséget termelnek. Ma már nagyon nehéz éttermet működtetni a magas adójegyek, bérleti díjak, munkaköltségek és élelmiszerköltségek mellett. De a jelenlegi piacban az üzlet eladása is nehéz” – mondta Tse.

A magas kamatlábak miatt sok helyi fogyasztó is visszafogta a kiadásaikat. Egy 2023 novemberében közzétett TD Bank felmérés szerint a Brit Kolumbiaiak 67 százaléka tervezte, hogy kevesebbet fog étteremben enni.

Ugyanakkor a kínai látogatók lassú visszatérése Kanadába komoly csapás volt a helyi kínai éttermek számára.

A Kanadai Statisztikai Hivatal által márciusban közzétett adatok szerint 2023-ban mintegy 225 000 kínai látogató érkezett Kanadába, amely kevesebb mint a harmada a 2018 és 2019 években regisztrált csúcsértékeknek. Az Ottawa és Peking közötti feszültségek továbbra is meglehetősen nagyok.

“Mikor valakinek családja vagy barátai érkeznek, általában elviszik őket étterembe. Ez fontos bevételi forrás volt a kínai éttermek számára, de ez mostanában nem történik meg túl gyakran” – mondta Tse.

Hozzátette, hogy bár új éttermek nyílnak időről időre, a korlátozott fogyasztói kereslet miatt a jelenlegi éttermek vásárlói átcsábíthatók az új piaci szereplők által – ez egy trend, ami az iparág egészének nem fenntartható.

“Azt látjuk, hogy amikor új étterem nyílik, az néhány hétig vagy hónapig népszerű, majd az emberek továbbállnak a következő új éttermekhez” – mondta Tse.

“Bízunk abban, hogy a kormány lépéseket tesz majd, és ösztönzőket nyújt a turisták és a látogatók vonzására Brit Kolumbiába, hogy növeljék a keresletet és megnyissák a piacot.”

A kínai étteremtulajdonosok nem az egyedüliek, akik nehézségeket tapasztalnak. A Restaurants Canada szerint 2023 márciusában a vállalatok 34 százaléka veszteséggel működött, és további 17 százalék nulán.

A BC Étterem- és Élelmiszerszolgáltató Szövetség elnöke és ügyvezető igazgatója, Ian Tostenson szerint ezek a számok nem sokat javultak.

“Az elmúlt időszakban talán a legnehezebb időszak ez az iparág számára” – mondta Tostenson.

Tostenson szerint néhány kínai étterem további hátrányba kerülhet méretük és menüajánlata miatt – ezek a tényezők, habár hagyományosan előnyösek voltak nagy csoportok befogadására, magasabb üzemeltetési költségekkel járnak.

“Tehát úgy gondolom, hogy az új éttermek kisebbek lesznek, specializáltabb helyek, és nem lesznek nagy étlappal rendelkező éttermek” – mondta Tostenson.

Néhány új étterem mellett lemondanak a pincérekről, és inkább azt követelik meg a vendégeiktől, hogy rendeléseiket a pultnál helyezzék el – ez segít a munkaerőköltségek csökkentésében és elkerüli a személyzet biztosításának nehézségeit.

A vállalkozások újraindításának más intézkedései közé tartozik a boldog órák kínálata és bővítése, az ebédmenük kiterjesztése, az üzleti órák meghosszabbítása, a feltétlenül korlátlan ételélmények nyújtása és a robotok bevonása a főzési feladatokba.

“A korlátlan étel kimutatására irányuló kezdeményezés esetén a nyereség nagyon csekély, és a tulajdonosok alig keresnek pénzt vele. Azért van, hogy fenntartsák az éttermeket és fizessék a bérleti díjat és a munkavállalókat” – mondta Jun Yang, a richmondi South Silk Road étterem tulajdonosa.

Nemrégiben az éttermei nyitvatartási idejét 10 órártól 1 óráig meghosszabbította, miután csökkent a nappali vendégek száma.

Tostenson szerint jövőre javulni fog a helyzet a Brit Kolumbia-i éttermek számára, mivel a kamatlábak várhatóan csökkenni fognak, és az ügyfelek magabiztossága és rendelkezésre álló jövedelme várhatóan helyreáll.

Közben reméli, hogy a kormány többet tesz majd az étteremtulajdonosok segítésére – például vágja a bürokráciát, gyorsítsa fel az engedélyezési eljárásokat, tartsa a üzleti politikákat konzisztensek és tovább folytassa a turizmus és az éttermi vendéglátás promoválását.

Gyakran Ismételt Kérdések:
1. Miért csökken a kínai éttermek kereslete Metro Vancouverben?
2. Melyik szervezet segíti az étterem tulajdonosokat az üzlet átvételében?
3. Milyen tényezők vezettek a kínai éttermek bezárásához vagy eladásához?
4. Milyen hatása van a magas kamatlábaknak a fogyasztói kiadásokra?
5. Miért volt nehéz időszak a kínai éttermek számára a kínai látogatók visszatérése miatt?
6. Miért nehéz fenntartható piaci szereplővé válni a jelenlegi éttermek számára?
7. Milyen intézkedésekkel próbálják segíteni az éttermek újraindítását?
8. Milyen változásokra lehet számítani a jövőben a Brit Kolumbia-i éttermi iparban?

Kulcsszavak definíciói:
– Metro Vancouver: Kanada egyik régiója, a Vancouver várost körülvevő terület.
– autentikus: eredeti, hiteles.
– kínai étteremkávé Ház Tulajdonosok Egyesülete: Egy szervezet, amely a BC-ben működő kínai éttermek tulajdonosait tömöríti.
– túltelített: megnövekedett kínálat a kereslethez képest.
– adójegyek: adók és díjak, amelyeket az éttermeknek fizetniük kell.
– bérleti díj: az üzleti helyen történő használatért fizetett összeg.
– feltétlenül korlátlan ételélmények: olyan éttermi ajánlatok, ahol korlátlan mennyiségű ételeket lehet fogyasztani bizonyos időkorlát mellett.
– bürokrácia: adminisztratív tevékenységek és eljárások komplex és lassú rendszere.

Kapcsolódó linkek:
Restaurants Canada
Statcan
TD Bank