Megjelenik az Ázsiai Kultúra a Great Wall Áruházban

Amikor először belépsz a Nagy Falhoz, a szemednek alkalmazkodnia kell. Ez kb. egy percig tart, és ez a perc lehet epifanikus, ezért javaslom, hogy állj ott, és szemlélődj a tábla fölött – amennyiben hétköznap van, és nem akadályozod a többi vásárlót az áruházba való belépésben. Ugyanezt ajánlanám a H Mart látogatóinak is, egy másik ázsiai szupermarketnek, melynek két helye is van Baltimore közelében a 40-es út mentén, egy Catonsville-ben, egy pedig Ellicott City-ben. Mindhárom piac óriási, művészien elrendezett gyümölcs- és zöldségkiállítással várja az érkező vásárlókat – kupák és kupák gyümölcs és zöldség – egy fél hektárnyi terület, ami serkenti az agyban a növényevő ösztönünket.

A Great Wall egy élelmiszerlánc része, amit Lihui Zhang alapított 20 évvel ezelőtt New Yorkban. Az áruház ázsiai termékeket kínál, és főként bevándorlóknak szól – olyan embereknek, akik tudják, hogy mit kezdjenek mondjuk a tong hóval. Ez a kínai neve a krizantémnak, amit ebben az esetben enni is lehet. A zöldek között, a zöldhalmok között ott volt a krizantémlevelek zacskója.

“Várj. Krizantémmal lehet enni?” hangzik fel a kérdésem.
“Ez Vietnámból származik” – mondja a kalauzom, Henry Wong, az An die Musik koncertszervezője Baltimore-ban, és egy kiemelkedő szakértő a kínai konyhában. “Ugyanabba a növényi családba tartozik, mint a [nyugati krizantém] virág. Vad íze van.”
“És ehető?” ismétlem a kérdést.
“Igen” – mondja Henry. “Technikailag minden ehető.”
A toxicológusok vitatkoznak ezen.
De ami a H Mart-ot és a Great Wall-ot vizsgálva megfigyelhető, az megerősíti Henry álláspontját.

Itt, az óriási bőség közepette az ősi bölcsesség modern megnyilvánulása látható, amit a semmiből teremtettek, semmi sem megy kárba – minden részét hasznosítják a levágott állatnak, minden fogható halat vagy rákot vagy kagylót, minden gyümölcsöt, bármilyen tövises is a héja, minden levéllel rendelkező növényt, gumós zöldséget vagy gombát.

A zöldségekkel teli részleget nézve Michael Pollan jut eszembe. A gasztroguru 2008-ban látogatott el Baltimore-ba, miután megjelent a könyve, az “Az omnivorus dilmája”. Szemben ültünk egymással, és Pollan megfogalmazta első szabályát: “Egyél meglehetősen sok zöldséget, de nem túl sokat, és nem kifejezetten húst.”

Pollan már régóta tiltakozik a legtöbb amerikai számára ismerős étrend ellen: “Azok a népcsoportok, akik úgynevezett nyugati étrendet fogyasztanak – sokfeldolgozott élelmiszert és húst, sok hozzáadott zsírt és cukrot, sok finomított gabonát, sok mindent, kivéve a zöldségeket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonákat – elkerülhetetlenül szenvednek az elhízástól, a 2-es típusú cukorbetegségtől, a szív- és érrendszeri megbetegedésektől és a ráktól.”

Tehát, ha valami, akkor a látogatás a Great Wall-ban komolyabban elgondolkoztat – ha még nem tettétek volna – azon, hogy többet főzzetek, arról, hogy mit főzzetek és hogyan főzzétek.

“Ezek tengeri gombák” – mondja Henry, a kezében hosszú szárú fehér gombát tartva kis kalappal, amit az ízére utalva neveztek el. “Stir fry-ban szoktuk használni. Képtelenek elhinni, hogy mennyire fantasztikusak.”

Valójában a Great Wall-nál vásárolható legtöbb dolog egy másik világból – egy gyönyörű zöldségválaszték például, amit soha máshol nem láttam, és biztosan nem ennyire kedvező áron. Kínai brokkoli, borsózöld, ázsiai mustárnövény fajta és pár fontért baby napa káposzta. Mind ezek felébreszti bennem a vágyat a növények iránt.

Egy nagy zsák Shanghai bok choy-t vittem haza ($1.99 fontonként) és megpirítottam őket kis napraforgóolajon, fokhagymával és a kevés csirke húslével. Finomak és ízletesek voltak.

Henry két fő felhasználási lehetőséget említett az összes zöldnek: wokban készülve hússal vagy anélkül, vagy Ázsiai stílusú levesben, ízletes húslevesben és talán némi tésztával.

“Nem használunk bármilyen krémleves alapot” – mondja Henry, rámutatva az ázsiai étrend hiányosságára a tejtermékek terén.

A hentespult tele van sertés- és marhahús-félékkel, egy egész marhafarokkal és ismeretlen részekkel. Teljesen megsült, 36 kg-os disznót vehetsz a Great Wall-nál 458 dollárért, 23 kg-ért 428 dollárért, vagy 14 kg-ért 388 dollárért. Egy fél megsült kacsa 17.99 dollárba kerül a Great Wall-nál.

A friss tengeri táplálékok kiállítása legalább annyira lenyűgöző, mint az a felsorolás, amit a H Mart-nál tehetsz meg. Mindkettőből látszik, hogy nagy piac van itt a friss halra. Egy dolog a tengeri táplálékokat szeretni, és egészen más, hogy haza vigyük őket, és jól elkészítsük. De a bőség, amit itt látunk – ördög hal, tengeri sügér, barramundi, bivaly ponty, angolna, kagyló, kunkor, csiga, királycsuka, csíkos sügér, tilapia, branzino, dorado, makréla, tintahal, ezüstpapagáj, aranypapagáj, sárga fekete csíkos, má tonhal, májpattanó – azt mutatja, hogy több ezer ázsiai bevándorló vagy ázsiai-amerikai teljesíti ezt, ami még egy mérce a Baltimore régió szép sokszínűségére.

A gyümölcsdombok között találunk egy halom duriant. Malaysiában “a gyümölcsök királya” néven ismertek, a méretük és a formájuk szerint kis focilabdák, zöld tüskével borított héjjal.

“Henry” – kérdezem – “mit lehet ezzel csinálni?”
“Fel kell vágni és enni” – mondja – “ha szereted az ilyen ízeket.”
“Mire gondolsz?”
“Ez nagyon erős ízű” – mondja. “A szaguk miatt vannak olyan emberek, akik nem bírják ki a szájukon keresztül.”

Nekem ez a gyümölcs jelenleg túl kalandos volt, talán majd máskor teszek vele kísérletet, egy visszatérő látogatás alkalmával a Great Wall-ban.

Nagyjából egy perc alatt szokik hozzá a szem, amikor belépsz a Nagy Falba. A Nagy Fal egy élelmiszerlánc része, amit Lihui Zhang alapított 20 évvel ezelőtt New Yorkban. Az áruház ázsiai termékeket kínál, és főként bevándorlóknak szól – olyan embereknek, akik tudják, hogy mit kezdjenek mondjuk a tong hóval. A zöldség- és gyümölcsosztályon látható hatalmas választék a Növényevő ösztönünket serkenti. Az áruházban vásárolható termékek további információkat nyújtanak az ősi bölcsesség modern megnyilvánulásáról és arról, hogy semmi sem megy kárba.

A cikk főszereplője, Henry Wong, egy kiemelkedő szakértő a kínai konyhában. Megemlíti, hogy a tong hó, vagyis a krizantém enni is lehet. A Great Wall-ban elérhető gyönyörű zöldségválaszték például Kínai brokkoli, borsózöld, ázsiai mustárnövény és baby napa káposzta. Ezek a zöldségek iránti vágyat ébresztenek fel. A zöldségek különféle módokon elkészíthetők, például stir fry-ban vagy Ázsiai stílusú levesben.

A hentespulton sertés- és marhahús-félék, valamint egész vagy félben sült kacsák is megtalálhatók. A friss tengeri táplálékok kiállítása is lenyűgöző, a bőség pedig rámutat a környék sokszínűségére. A gyümölcsdombok között duriant is találunk, amelynek különlegesen erős íze van, és amit ha szeretünk, fel kell vágni és enni.

A cikk arra ösztönzi az olvasókat, hogy többet főzzenek, és gondosan válasszanak ki és készítsenek el ételt a Great Wall áruházban kapható termékekből, hogy kihasználhassák az ázsiai gasztronómia gazdag kínálatát és ízvilágát.

Jelentős kifejezések és szakszavak definíciói:
– Nagy Fal: egy élelmiszerlánc, amely ázsiai termékeket kínál, főként bevándorlóknak.
– tong hó: a kínai neve a krizantémnak, amit enni is lehet.
– stir fry: egy kínai főzési technika, amelyben az étel gyorsan és erős tűzön, kevés olaj hozzáadásával készül el.
– durian: egy trópusi gyümölcs, amely különösen erős szagú és ízű.

Kapcsolódó linkek:
Great Wall
H Mart