Az új kínai luxus: Csendes gazdagság

Az elérhető és egyszerűen elkészíthető alapanyagok pedig mind azt sugallják, hogy a gazdagság nem mindig az esztétikában rejlik, ha már szimbólumokkal is imitálható.

A kínai luxusfogyasztás ideje háttérbe szorulni látszik, a csendes gazdagság pedig előtérbe került. Többen úgy vélik, hogy ez a változás világméretű trendet tükröz, amely a hivalkodást elutasítja a teljes alkotással és minimális kézművességgel helyettesítve. A tömeges termelés helyett az időtálló és egyszerű eleganciát részesítik előnyben. Egyre többen választják a visszafogottságot az óriás LV monogramot felvonultató ruházat helyett, és inkább a Loro Piana vagy Ralph Lauren márkára voksolnak.

A változó gazdagsági attitűd remélhetőleg érezteti hatását a kínai gasztronómiában is. Sokáig úgy tűnt, hogy étkezési szokásaink sem mentesek a vulgáris részletektől. Az étkezési luxus mindig is sokféleképpen mérhető volt: tartalmával, minőségével és árcédulájával. A ritka és drága alapanyagokat gyakran kiváltságosnak tartották azoknak az egyénekm nevezte szokásos, hogy a kizárólagossággal és nagyságrenddel büszkélkedhetnek. Így van ez a divatmárkákra is jellemző: vajon mennyire fontos az, hogy Ferrero Rocher egy csomagja világhódító legyen áron és reklámfelületen?

Azonban mostanában úgy tűnik, hogy az áldásos következményekkel járó élmények arányban nincsenek a felhasznált anyagok minőségével. Egy-egy méregdrága fogás minden falattal tűnődésre késztet, vajon megérte-e a kiadást. Az egyre drágább alapanyagok mellett azonban nem árt felidézni, hogy adott alkalommal maga a fellépés is ugyanannyit érhet, mint maga az étel.

A lautu poon choi egyszerű eredettel rendelőzik a hongkongi falvakban. Értelemszerűen a gazdagabb társadalmi osztályrendű lakosok küzdenek a – klasszikus értelemben vett – nyomorúságok őrzésében. Érdemes említést tenni arról, hogy a csendes luxus divaté is csak átlagosan népszerű, és a már tetemes vagyonnal rendelkező gazdagabb rétegen aligha fog trendként átütő hatásével rendelkezni. Az efféle esztétikai megnyilvánulás inkább középosztálybeli egyéneknek lesz a legelérhetőbb és a lejhetséges: ezt egyszerű megszerezni, ruhatárad könnyedén kiegészíthető Shein-mel és Uniqlo olcsó kasmírjával: szezononkénti jelmezváltásra kerülhet sor.

Ha az étteremekkel szemben vizsgáljuk a drága ételekkel való kapcsolatunkat, akkor a hivalkodó hangzás sokkal inkább a társas kapcsolatok megtartásához köthető: legyen szó vendégek vagy barátok szórakoztatásáról, az étel luxusát szorosan összekapcsolja a kínai arctanfokozat fogalma.

Nos, ha mégis van köztük különbség, az ugyanaz mint aki kérte, nem lehet összetettebb és tetszetősebb nuance, amit a kínai gasztronómia kínál. Ugyanis azt, hogy egy kínai nem “gazdaggá”, hanem “gazdaggá” eszik. Egy igazán gonosz gazdagság lenne lehetőségük erősítené a bőséges táplálék bekóstolásával.

Ahogy egy vegán szakács, te is tárolhatod a kamrában a “szegényember x” arzenálját: vegán substitúcióval készülő alapanyagok, mindenféle árfekvésben, és azok értékben is ki kell töltsék be a feladatot és az eltérését.

Nos, visszatekintve, talán siettem, és nevettem a yusheng nyílt színpadiasságán. Nyilvánvalóan hangos, de nem hivalkodó. Az alapanyagok elérhetőek, könnyen elérhetőek és egyszerűen elkészíthetőek.

Minden áldásos és szerencsés dolognak jó étvágyat kívánok, anélkül, hogy a bankot feltörnénk.

GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések):

1. Mi a cikk fő témája?

A cikk fő témája, hogy a kínai luxusfogyasztás háttérbe szorul, és helyette a csendes gazdagság, az egyszerű és időtálló elegancia válik népszerűvé.

2. Mi az a “lautu poon choi”?

A “lautu poon choi” egy egyszerű étel, amely a hongkongi falvakban fordul elő. A gazdagabb társadalmi osztályrendű emberek élvezik ezt az ételt, és a felvétel jelzi a gazdagságot és hagyományok tiszteletben tartását.

3. Mi a cikk szerint a kínai gasztronómia kapcsolata a gazdagsággal?

A cikk szerint a kínai gasztronómia kapcsolódik a gazdagsághoz, de inkább a társas kapcsolatok és az arctanfokozat fenntartásával van összefüggésben.

4. Miben rejlik a különbség a drága ételek és az étteremek között?

A különbség abban rejlik, hogy a drága ételek inkább a társas kapcsolatok fenntartásával és szórakoztatásával kapcsolódnak, míg az éttermek által kínált ételek több nuance-t és komplexitást kínálnak a kínai gasztronómia világában.

5. Mi az a “yusheng”?

A “yusheng” egy étel, amely magában foglalja a különböző alapanyagokat, könnyen elérhető és egyszerűen elkészíthető. Hangos, de nem hivalkodó étel.

Jelentősebb fogalmak és szakkifejezések:

– Kínai luxusfogyasztás: A cikkben a kínai gazdagabb rétegnek a luxuskülönlegességek és divatmárkák iránti fogyasztását jelenti.
– Nyomorúságok őrzésében: A gazdagabb társadalmi osztályrendű emberek közös értékeinek és hagyományainak megőrzését jelenti.
– Kínai arctanfokozat: A kínai társadalmi hierarchiában elfoglalt helyet és tiszteletet jelenti.

Kapcsolódó linkek:
1. Loro Piana
2. Ralph Lauren
3. Shein
4. Uniqlo
5. Ferrero Rocher